sanje

Sanje - imajo res pomen?

Vsi sanjamo. Ste vedeli, da naj bi vsi sanjali kar 7x na noč? Nekateri se sanj naslednje jutro spomnimo, nekateri jih pozabimo. Ob pripovedovanju, kaj smo prejšnjo noč sanjali, se lahko dobro nasmejimo, lahko pa nas popade tudi strah zaradi nočne more. Vsi torej vemo, kaj so sanje in sanjanje dojemamo kot nekaj običajnega – nekaj, kar doživljamo vsi. Le redkokdo pa ve odgovor na to, zakaj sanjamo in ali imajo sanje res pomen. Veste, kdaj se sanje ustvarjajo? In, ali veste, kaj so lucidne sanje ter ali jih sanjamo vsi? Če vas taka in podobna vprašanja zanimajo, ste naleteli na pravi članek.

Kdaj se sanje ustvarjajo?

Večina sanj se ustvari v REM fazi spanja, ki velja za eno izmed petih faz spanja. V REM fazi spanja so naši možgani najbolj aktivni. Med to fazo se kratkotrajni spomin pretvarja v dolgotrajnega, obenem pa REM spanje poskrbi za bolj kreativno razmišljanje in učinkovito reševanje problemov naslednje jutro. Med spanjem je naše telo paralizirano (spalna paraliza), kar je izredno pomembno zato, da svojih sanj ne doživljamo realno. Denimo, da sanjamo da tečemo sredi gozda. Če se spalna paraliza ne bi pojavila, bi nas mišice ne le v sanjah, pač pa tudi v realnosti pognale v tek, kar pa zna biti nevarno. Pri nekaterih ljudeh se spalna paraliza res ne vzpostavi in začnejo npr. hoditi po hiši, čemur pogovorno pravimo, da jih »nosi luna«.

Strokovnjaki so dolgo časa trdili, da se sanje ustvarjajo zgolj v REM fazi, vendar je danes znano, da lahko sanjamo tudi v drugih fazah. Vendar pa je res, da so sanje, ki se ustvarjajo v REM fazi najbolj žive in si jih najlažje zapomnimo.

Zakaj sanjamo?

Stari Egipčani in Grki so verjeli, da nam sanje pošiljajo bogovi iz nebes, medtem ko Aristotel sanjam ni pripisoval večjega pomena. Menil je, da izvirajo iz naših nedavnih dogodkov v budnosti. Psihoanalitik Sigmund Freud se je dolgo let ukvarjal z interpretacijo sanj in je trdil, da te izvirajo iz nezavednih neuresničenih želja. V sanjah naj bi se izražale naše potlačene želje, strahovi, skrbi, obenem pa naj bi opozarjale tudi na naše osebne karakteristike, ki čakajo, da se izrazijo, saj bi le tako lahko postali celoviti in srečni posamezniki. Kaj od tega je res, še danes ni povsem jasno, se pa strokovnjaki temu vse bolj približujejo.

Skoraj zagotovo naj bi bilo, da v REM spanju predelujemo čustva, ki so se pojavila tekom dneva. REM spanje oziroma sanje naj bi nam pomagale, da lahko čustveno nabite dogodke v življenju prikličemo, ne da bi nas ohromili s čustveno prtljago, s katero so bili ti boleči doživljaji sprva obremenjeni. REM spanje in sanjanje sta tako zanesljiva stražarja, ki varujeta naše duševno zdravje in čustveno dobro počutje, poleg tega pa skrbita za obdelavo informacij, ki skrbijo za ustvarjalnost in spodbujajo reševanje problemov.

Več o zdravilnih učinkih sanjanja, si oglejte na tej povezavi: https://www.ted.com/talks/matt_walker_the_surprising_health_benefits_of_dreaming

Imajo sanje res pomen?

Sanjamo marsikdaj in nekateri verjamejo, da imajo prav vsake sanje simbolni pomen. Kot smo zapisali že prej, nam sanje pomagajo predelati pretekle dogodke, nam razjasniti naša čustva ob njih ter nakazati, česa se bojimo in česa želimo. Na ta način lahko iz sanj razberemo koristna sporočila, vendar pa ni nujno, da imajo te vedno nek simbolni pomen.

Kaj pa nočne more?

Tudi pri nočnih morah gre za predelovanje preteklih dogodkov, ki pa so morda bolj kompleksni in jih je zato težje predelati. Nočne more ločimo na posttravmatske in idiopatične. Prve se začnejo pojavljati po izpostavljenosti travmatičnemu dogodku, ki pri posamezniku sproži posttravmatsko stresno motnjo. Gre za hudo duševno motnjo, ki se jo je treba lotiti postopoma, pogosto s pomočjo strokovne osebe. Idiopatične sanje oziroma nočne more pa se običajno pojavijo zaradi potrebe po predelavi trenutne zaskrbljenosti ali stresa ali pa nekonstruktivnih medosebnih odnosov. Nočne more občasno doživlja kar 85 % ljudi, 5 % pa jih doživlja vsaj enkrat na teden.

Lovilci sanj

Indijanci so verjeli, da so sanje sporočila duhov iz onstranstva. Začeli so izdelovati lovilce sanj, predmete osnovane na obroču, prek katerega je vpletena mreža. Lepe sanje naj bi se prebile čez mrežo in se spustile po peresih na spečo osebo, slabe sanje pa se v mrežo ujele in preprečile, da posameznik doživi nočne more. Še danes se lovilce sanj namešča v spalnice, s katerimi ustvarimo harmonijo v prostoru, pogosto pa tudi dejansko preprečujejo nočne more.

Kaj je lucidno sanjanje?

Lucidno sanjanje se zgodi v trenutku, ko se oseba zaveda, da sanja. Oseba takrat lahko nadzoruje, kaj sanja ter ima sposobnost usmerjanja sanjskih doživljajev. Sposobnost lucidnega sanjanja ima zgolj približno 20 % ljudi, 85 % ljudi pa naj bi ga izkusilo vsaj enkrat v življenju. Lucidnega sanjanja naj bi se lahko naučili in sicer s pogostim meditiranjem. Meditacija nam omogoča dostopanja do stanj zavesti, ki običajni zavesti niso na voljo ter pomaga pri prestopanju med različnimi stanji zavesti. Sposobnost lucidnega sanjanja je praktična za vsakdanje življenje, saj nam pomaga učinkoviteje reševati probleme, obenem pa nam pomaga, da smo tudi v budnem stanju bolj zavestni, da živimo v trenutku tukaj in zdaj.

Naša sodelavka Ana nam pogosto razlaga o svojih lucidnih sanjah. »Spomnim se, da sem pred leti po maturi iz matematike isti večer v sanjah z rdečim kemičnim svinčnikom popravila celoten izpit,« nam je nekoč zaupala. Sama vsak dan meditira in morda je prav to razlog za njeno sposobnost lucidnega sanjanja.

 

lucidno sanjanje meditiranje

Zakaj sanje tako hitro pozabimo?

Nekateri pravijo, da sploh ne sanjajo, a v resnici sanjamo prav vsi, le nekateri si sanj ne zapomnijo. Verjetno ste tudi že doživeli, da ste se celotnih sanj takoj, ko ste se zbudili, spomnili, nato pa jih že naslednjo sekundo pozabili. Med REM spanjem je namreč nivo hormona noradrenalina izredno nizka, prav ta hormon pa skrbi za spomin, zato  95 % sanj zelo hitro pozabimo.

Sanje v budnem stanju

Do sanj v budnem stanju običajno pride, ko nam primanjkuje koncentracije in se nam stopnja zavedanja zmanjša do te mere, da je ta podobna stopnji zavesti med spanjem. Takrat naša zavest na nek način spi, domišljija pa ustvarja različne scenarije in fantazije. In takih sanj naj bi bilo čez dan precej oziroma naj bi povprečno zajemale kar polovico naših dnevnih misli. Zagotovo ste že kdaj sredi sestanka z mislimi »zaplavali drugam«. Takšne dnevne sanje so lahko neprijetne, saj onemogočajo, da se zavedamo realnosti v tistem trenutku, včasih pa morda privedejo do kreativne rešitve problema.

Npr., morda podnevi razmišljate o tem, zakaj ste se ponovno zbudili nenaspani in iščete rešitev, kaj morate v življenju spremeniti. Morda pa vam bodo dnevne sanje sporočile prav idealno rešitev in vas napeljale na to, da potrebujete novo posteljo. Mi pa vam predlagamo, da te sanje uresničite na BoxSpring postelji – oglejte si spodnjo galerijo in užite udobje in prespane noči v realnosti.

Boxspring postelje – bogata izbira modelov. Postelje po meri in brezplačna montaža v Maremico spalnem centru.
Boxspring postelje One - vrhunsko lezisce Maremico.
Boxspring postelje Air - masivne postelje po meri za dovršeno spanje. Maremico spalni center za podporo telesu.

Postelje BoxSpring – zaljubite se v dizajn.

Boxspring postelje – modeli Air. Brezplačna montaža. Maremico spalni center.
Boxspring postelje – eko modeli. Postelje po meri in brezplačna montaža v Maremico spalni center.
Boxspring postelje – modeli Air z žepkom. Postelje po meri in brezplačna montaža v Maremico spalni center.

Spletna stran za delovanje potrebuje piškotke. Nastavitve lahko spreminjate tukaj.