Spanje

Spanje - koliko ga je dovolj in zakaj sploh spimo

Že stare generacije so govorile, da »noč ima svojo moč«. In znanost to potrjuje dan za dnem. Spanje je temelj za zdrav življenjski slog. Kvaliteta spanja je neposredno povezana tudi z našim zdravjem in težave s spanjem nemalokrat vodijo v resnejše bolezni in življenjske težave. Poglejmo si, kaj spanje sploh je, kakšno je zdravo spanje in kakšne težave imamo lahko s spanjem. Morda odkrijemo celo odgovor na to, zakaj ljudje spimo kar eno tretjino našega življenja …

Kaj je zdravo spanje?

Zdravo spanje ni samo steber zdravega načina življenja. Številne raziskave[1] kažejo, da gre za glavni temelj na katerem sloni celoten zdrav življenjski slog. Brez kvalitetnega, zdravega spanja nam tako telesna aktivnost, upravljanje s stresom ter uravnotežena prehrana prinašajo zgolj omejene koristi. In kakšni so nasveti za zdravo spanje?

  • Vzdržujmo dnevno rutino. Zvečer se odpravimo v posteljo ob isti uri in zjutraj vsajajmo ob isti uri. Ja, tudi med vikendi. Tako bomo lažje ujeli svoj notranji cirkadiani ritem in spanje bo globje ter kvalitetnejše.
  • Popoldanski počitek je zdrav, nikakor pa ni nadomestek za spanje ponoči. Le takrat so naše faze spanja dovolj dolge, da se telo dodobra regenerira in dobi potrebno energijo.
  • Vsaj dve uri pred spanjem ugasnimo vse elektronske naprave in v roke raje vzemimo knjigo ali se igrajmo družabne igre. Elektronski zasloni namreč oddajajo tako imenovano modro svetlobo, ki moti naš notranji ritem in spreminja sproščanje spalnih hormonov. Če je uporaba zaslonov nujna, poskrbimo, da modro svetlobo izklopimo.
  • Izogibajmo se alkoholu in kofeinu pred spanjem. Pozor, kofein vsebujeta tudi sladoled in temna čokolada! Prav tako kvalitetni spanec onemogočata nikotin in marihuana …
  • Poskrbimo za popolno zatemnitev spalnice in primerno temperaturo za spanje.
  • Poskrbimo, da smo pred spanjem jedli lahko hrano in da v posteljo ne bomo odšli lačni.
  • Poskrbimo za dnevno aktivnost, a ne tik pred spanjem.
Postelja boxspring za pare. Postelje vrhunske kvalitete. Po meri za spanje brez bolečin.

[1] Več o tem si preberite v knjigi Zakaj spimo (Matthew Walker).

Koliko spanja je dovolj?

Večina odraslih potrebuje 7 do 9 ur spanja na dan. Pri tem je potrebno opozoriti, da se količina potrebnega spanca v našem razvoju spreminja. Novorojenčki tako prespijo 14 do 17 ur dnevno. Količina spanja pa se skozi otroštvo postopoma zmanjšuje.

Prav tako se količina potrebnega spanja razlikuje med posamezniki. Vsekakor pa ni zadovoljivo, niti priporočljivo spati manj kot 7 ur dnevno. Telo pač potrebuje regeneracijo in počitek in s spanjem (po možnosti ponoči) mu to lahko damo.

Kateri je najboljši spalni položaj?

Težko je določiti pravi in najboljši spalni položaj. Najmanj se vsekakor priporoča spanje na trebuhu, saj je v tem primeru ledveni del hrbtenice v neugodnem položaju. Prav tako je pri tem položaju glava zasukana v levo ali desno kar je ekstremni položaj za vratna vretenca, ki lahko prav tako povzročajo bolečine in težave.

Spanje na boku je po drugi strani najpogostejše in hkrati ga imajo številni za najbolj priporočljivo. Vseeno pri njem kolki, medenica in kolena niso v pravilnem, naravnem položaju, zato se priporoča uporaba blazine za spanje na boku (če še nimate svoje, priporočamo blazino za spanje na boku My7, nemškega proizvajalca Theraline). Prav tako ustrezna podporna blazina omogoča dodatno oporo prsnemu košu in pomaga razbremeniti ramenski obroč.

Če se pojavljajo težave pri spanju pa lahko vzrok iščete tudi neprimernem vzglavniku. Pri tem svetujemo izbiro primernega vzglavnika (npr. anatomski vzglavnik Leticia, pri katerem lahko sami spreminjate njegovo višino, naklon in trdoto ali vzglavnik Pillow 4 You, ki je cenovno nekoliko ugodnejši, vendar prav tako omogoča nastavitev višine, poleg tega pa je v celoti pralen), vsekakor pa izberite tudi sebi in svojemu spalnemu položaju primerno ležišče in pri tem ne sklepajte kompromisov.

Boxspring postelje – posteljno vzglavje Lucca. Maremico znamka.

Vzmetnica naj bo prilagojena tudi vašemu stilu spanja

Ležišča Leticia so na primer narejena po meri vsakega posameznika in upoštevajo spalni položaj posameznika. Leva in desna polovica zakonskega ležišča tako nista enaki, ker si tudi mož in žena nista enaka. Takšno ležišče lahko v celoti vgradimo v enega od modelov slovenske BoxSpring postelje. Gre za resnično poslastico, ki poskrbi, da lahko zdravje združite z lepoto in tako svojo spalnico spremenite v najljubši kotiček svojega doma.

Težave s spanjem

Težav s spanjem je ogromno in o vsaki izmed njih se lahko govori ure in ure. Vseeno lahko naštejemo nekaj najpogostejših:

Če imate katero izmed navedenih ali katero koli drugo težavo s spanjem priporočamo, da se pozanimate o možnostih lajšanja težave, odpravite morebitne vzroke za težavo, se držite priporočil za zdravo spanje omenjenih zgoraj in se na splošno poslužujete zdravega načina življenja. Če se s težavo srečujete že dalj časa in kljub spremembi življenjskega sloga težave ne odpravite, priporočamo posvet z osebnim zdravnikom.

Faze spanja

Vse se začne z neREM fazo spanja. Le ta se deli na dremež, lahko spanje, globoko spanje in najgloblje spanje. NeREM spanju pa sledi še REM spanje, med katerim po navadi sanjamo. V tej fazi spanja so naši možgani močno aktivni, očesna zrkla pa se nam premikajo. Od tu tudi ime – Rapid Eye Movement (REM) ali hitro premikanje oči. REM spanje nastopi v povprečju na vsakih 90 minut.

Vse faze spanja so izredno pomembne, spalni cikli pa se skozi noč spreminjajo (v začetku je REM spanja manj, proti jutru pa več). Zato je pomembno, da spimo v kosu 7 do 9 ur, saj lahko le tako dobimo vse faze spanja v zadostni količini.

In zakaj spimo?

Enostavnega odgovora na to vprašanje pravzaprav nimamo. Se pa vsi strokovnjaki strinjajo, da je spanje za naše telo izrednega pomena in slabo spanje nam bo najverjetneje skrajšalo življenje. Kvaliteten spanec pa bo našemu telesu omogočil boljšo regeneracijo, boljše fizično in mentalno zdravje, boljšo prebavo, boljši spomin in še vrsto drugih prednosti. Če vas tema še bolj zanima, vam svetujemo, da si preberete knjigo Zakaj spimo (Matthew Walker) ki je na voljo tudi v slovenskem prevodu.

S čim lahko še poskrbite, da bo vaše spanje udobno in sproščeno?

Svetujemo, da poskrbite, da bo vaša spalnica resnično vaš intimen in prijeten kotiček za sprostitev. Spalnico uredite tako, da bo postelja v središču pozornosti – saj je konec koncev poslanstvo tega prostora. Odvečna krama pač v spalnico ne sodi. In pri tem naj vam ne bo škoda investirati v posteljo, ki vam bo všeč in ležišče, ki bo kvalitetno in bo všeč vašemu telesu.

Če so vam všeč moderne oblazinjene postelje, vam svetujemo, da spoznate BoxSpring postelje Narejena je ročno po vaših željah in potrebah. Sami boste lahko izbrali barvo in material oblazinjenja (med več kot 100 odtenki!). Ležišče postelje pa bomo prilagodili vašim željam in potrebam glede na računalniško meritev telesa. Poglejte, kateri modeli BoxSpring postelje so vam na voljo.

BoxSpring postelje so tudi izredno visoke postelje, ki vam omogočajo lažje vstajanje in leganje. Če vas zanima več, svetujemo, da si naročite brezplačni katalog BoxSpring postelje, ki vam ga brezplačno pošljemo na dom. Na več kot 100-straneh boste lahko odkrivali mojstrovine strokovnjakov za zdravo spanje in posteljnih dodatkov, ki vas bodo navdušili.

boxpring-lux-najboljse-boxspring-postelje-za-spanje-za-podporo-telesu

Spletna stran za delovanje potrebuje piškotke. Nastavitve lahko spreminjate tukaj.