zaspanost

Zaspanost

Zaspanost ali dremavost je pogost občutek, za katerega je značilna močna želja po spanju ali pomanjkanje budnosti in energije. Povzročajo jo lahko različni dejavniki, vključno s pomanjkanjem spanja, slabo kakovostjo spanja in nekaterimi zdravstvenimi stanji ali zdravili. Pomembno lahko vpliva na vsakodnevno delovanje, vključno z delovno uspešnostjo, razpoloženjem in splošnim zdravjem.

Vzroki za zaspanost

1. Pomanjkanje spanja

Eden najpogostejših vzrokov za zaspanost je pomanjkanje spanja. To je lahko posledica različnih dejavnikov, kot so težave pri uspavanju ali ohranjanju spanca, nespečnost ali slabe spalne navade. K pomanjkanju spanja lahko na primer prispevajo pozno odhajanje v posteljo zaradi gledanja televizije ali uporabe elektronskih naprav, pitje kofeina ali alkohola tik pred spanjem in nedosleden urnik spanja. Kronično pomanjkanje spanja ima lahko številne negativne posledice, vključno z zmanjšano produktivnostjo, povečanim tveganjem za nesreče ter negativnim vplivom na razpoloženje in splošno zdravje.

2. Slaba kakovost spanja

Drug pogost vzrok za zaspanost je slaba kakovost spanja. To je lahko posledica različnih dejavnikov, kot so motnje spanja, zdravstvena stanja ali zdravila. Motnje spanja, kot so spalna apneja, nespečnost in sindrom nemirnih nog, lahko motijo spanje in povzročijo slabo kakovost spanja. K slabi kakovosti spanja lahko prispevajo tudi bolezenska stanja, kot so sladkorna bolezen, bolezni srca in depresija. Tudi nekatera zdravila, kot so antidepresivi, lahko povzročijo zaspanost.

3. Dejavniki življenjskega sloga

K zaspanosti lahko prispevajo tudi nekateri dejavniki življenjskega sloga. Na primer izmensko delo, potovalni zamik (tako imenovani »jet lag«) ter izpostavljenost močni svetlobi (predvsem modri svetlobi) in elektronskim napravam pred spanjem lahko motijo naravni cikel spanja in budnosti v telesu (tako imenovani cirkadiani ritem) in povzročijo zaspanost. Poleg tega lahko zaspanost povzročijo tudi nekatera zdravila in snovi, kot so zdravila proti tesnobi, antidepresivi in alkohol.

Kako si pomagati pri zaspanosti na naraven način?

Najprej se je treba vprašati, če želimo (oz. potrebujemo) spanec ali ga želimo kratkoročno premagati. Če želimo zaspanost premagati, bi vas najprej radi opozorili, da na dolgi rok to ni dobro za naše zdravje. Če bi za kratek čas vseeno radi premagali zaspanost lahko poskusite s katerim izmed naslednjih nasvetov:

 • Telovadite: Ob trenutkih zaspanosti si lahko vzamete čas za telovadbo. Že nekaj preprostih razteznih vaj lahko požene kri po naših žilah in nam pomaga, da lažje ostanemo budni.
 • Prha: Privoščite si tuširanje. Še posebno hladnejša voda nas bo dodatno prebudila.
 • Živahna glasba: Predvajanje in ples na živahno glasbo vas utegneta dodatno prebuditi.
 • Svež zrak: Svež zrak in večja količina kisika bosta olajšala vaše težave.
 • Kofein: Če si res želite premagati zaspanost, lahko spijete skodelico pravega čaja ali kave. Vzemite v zakup, da bo kofein potreboval nekaj ur, da se bo razgradil v vašem telesu.
 • Naspite se: Če veste, da vas čaka naporen dan, izpit, izobraževanje, vožnja ali kar koli drugega se nekaj dni prej dodatno naspite in poskrbite, da boste po tem dogodku imeli dovolj časa za spanje. Na splošno svetujemo vzdrževanje zdrave higiene spanja.

Vzdrževanje dobre higiene spanja lahko pripomore k izboljšanju kakovosti spanja in lažjemu spanju. Če vseeno ne moremo zaspati pa smo zaspani, si lahko pomagamo z nekaterimi drugimi naravnimi sredstvi. Med njimi so:

 • Melatonin: Melatonin je hormon, ki uravnava cikel spanja in budnosti. S svojimi dnevnimi aktivnostmi lahko pripomorete k njegovi tvorbi in uravnavanju.
 • Korenina baldrijana: Korenina baldrijana je zelišče, ki se že stoletja uporablja za boljši spanec. Pomaga zmanjševati tesnobo ter spodbuja občutke miru in sproščenosti.
 • Kamilica: Kamilica je zelišče, ki naj bi pripomoglo k boljšemu spancu in zmanjšanju tesnobe. Kamilični čaj lahko zaužijete pred spanjem kot naravno pomoč pri spanju.
 • Sivka: Sivka je zelišče, ki je znano po svojih pomirjujočih in sproščujočih lastnostih. Za boljši spanec jo lahko uporabljate na različne načine, na primer tako, da nekaj kapljic sivkinega olja dodate v difuzor ali uporabite sveče z vonjem sivke.
 • Magnezij: Magnezij je mineral, ki je pomemben za splošno zdravje in dobro počutje. Za boljši spanec ga lahko jemljete kot dodatek.
 • Joga in meditacija: Vadba joge in meditacije lahko pomaga zmanjšati stres in spodbuja boljši spanec.
 • Redna telesna vadba: Redna telesna vadba lahko pomaga izboljšati kakovost spanja.
 • Higiena spanja: Higiena spanja je niz smernic, ki lahko pomagajo izboljšati kakovost spanja, kot so izogibanje kofeinu, alkoholu in elektronskim napravam pred spanjem, udobna vzmetnica in blazine ter temna, tiha in hladna spalnica.
 • Kognitivno-vedenjska terapija (KVT) velja za nefarmakološko zdravljenje, ki je lahko učinkovito pri zdravljenju nespečnosti in drugih motenj spanja. KVT posameznikom pomaga prepoznati in spremeniti misli in vedenje, ki lahko ovirajo spanje. Ta terapija lahko ljudem pomaga razviti boljše spalne navade ter izboljšati sposobnost zaspanosti in ohranjanja spanca.

Kronična zaspanost

Za kronično zaspanost se na splošno šteje prekomerna dnevna zaspanost, ki se redno pojavlja, čeprav ponoči spimo dovolj. Zanjo sta običajno značilna vztrajen občutek utrujenosti in težave pri ohranjanju budnosti čez dan.

Diagnozo kronične zaspanosti lahko postavimo, če je prekomerna dnevna zaspanost prisotna že vsaj 3 mesece in če povzroča pomembne motnje na socialnem, poklicnem ali drugem področju delovanja.

Pomembno je opozoriti, da imajo različni ljudje različne potrebe, ko gre za spanje, in da lahko nekateri ljudje potrebujejo več ali manj spanja kot drugi. Če pa se čez dan stalno počutite utrujeni ali zaspani, imate težave z ohranjanjem budnosti med sedečimi dejavnostmi, kot je gledanje televizije, imate težave s koncentracijo, ste nagnjeni k spanju ob neprimernem času ali na neprimernih mestih ali če imate težave z delovanjem v vsakdanjem življenju, se je treba posvetovati z zdravstvenim delavcem. Zdravstveni delavec vam lahko pomaga ugotoviti vzrok kronične zaspanosti in pripravi ustrezen načrt zdravljenja.

Opozorilo: Narkolepsija je motnja spanja, pri kateri lahko zaspijo kjerkoli in kadarkoli. Ne smemo jo enačiti z zaspanostjo, saj gre za drugo, veliko hujšo motnjo spanja. Če sumite, da imate težave z narkolepsijo, nujno potrebujete zdravniško pomoč.

Nevarne posledice hujše zaspanosti, diagnoza in zdravljenje

Nevarne posledice

Zaspanost lahko pomembno vpliva na vsakodnevno delovanje. Privede lahko do zmanjšane produktivnosti in povečanega tveganja za nesreče, zlasti pri delih, ki zahtevajo visoko stopnjo budnosti, kot sta vožnja ali upravljanje težkih strojev. Poleg tega lahko negativno vpliva na razpoloženje, kar povzroča razdražljivost, depresijo, sezonsko depresijo in tesnobo. Kronična zaspanost ima lahko tudi številne negativne posledice za zdravje, vključno s povečanim tveganjem za bolezni srca, sladkorno boleznijo in debelostjo.

Diagnoza

Diagnoza zaspanosti se običajno začne s temeljito zdravniško oceno, ki vključuje pregled bolnikovih simptomov, anamneze in spalnih navad. Zdravstveni delavec lahko odredi tudi laboratorijske preiskave, kot so krvne preiskave ali študija spanja, da ugotovi morebitna osnovna bolezenska stanja ali motnje spanja.

Zdravljenje

Zdravljenje običajno vključuje odpravljanje osnovnega vzroka. Če je na primer ugotovljena motnja spanja, se lahko predpiše zdravljenje te motnje. Če se ugotovi zdravstveno stanje, se lahko priporoči zdravljenje zdravstvenega stanja. Poleg tega se lahko priporočijo spremembe življenjskega sloga, na primer izboljšanje spalnih navad, izogibanje kofeinu in alkoholu.

V nekaterih primerih se lahko predpišejo zdravila za pomoč pri obvladovanju zaspanosti. Za izboljšanje kakovosti spanja se lahko na primer predpišejo sedativni hipnotiki ali melatonin. Vendar je treba opozoriti, da imajo ta zdravila neželene učinke in jih je treba uporabljati pod vodstvom zdravstvenega delavca.

Za posameznike, ki trpijo zaradi kronične zaspanosti, je pomembno, da se posvetujejo z zdravstvenim delavcem, ki bo ugotovil vzrok in pripravil ustrezen načrt zdravljenja. Poleg tega je treba vzdrževati zdrav urnik spanja, izvajati dobro higieno spanja in skrbeti za zdrav življenjski slog.

Spletna stran za delovanje potrebuje piškotke. Nastavitve lahko spreminjate tukaj.