jutranja rutina boxspring postelja

Jutranja rutina uspešnih in zadovoljnih ljudi

Številni se sprašujejo, kakšna je uspešna in prava jutranja rutina. Pa vendar vam lahko že takoj na začetku zaupamo, da prave in najbolj uspešne jutranje rutine v resnici ni in ne obstaja. Vsak je namreč drugačen in funkcionira drugače, zato je najprej prav, da razumete in poslušate sebe. Sestavite si rutino, ki vam bo v prvi vrsti služila, da boste dan začeli dobro in z nasmehom na obrazu. Navsezadnje je prav to glavni cilj vsake jutranje rutine. Vseeno pa si v nadaljevanju lahko preberete nekaj idej, kaj vključiti v svojo rutino in zakaj.

Kako se lotiti sestave jutranje rutine?

Za začetek bi vam svetovali, da si na list papirja napišete seznam stvari, ki bi si jih želeli početi vsak dan. Nato seznam uredite po prioritetah. Kaj vam je najpomembnejše, da naredite prav vsak dan in kaj bi radi počeli zgolj občasno? Jutranjo rutino je pametno zastaviti tako, da vam bo služila in bo realna. Sestavljanje jutranje rutine na papirju, ki je nikoli ne boste spravili v prakso je nesmiselna izguba časa.

Prav tako razmislite ali boste jutranjo rutino sestavljali za vse dni v letu ali zgolj za delavnike. Prava jutranja rutina bi vam morala služiti vse dni v letu. Vendar pa je povsem življenjsko, da imate na delavnike drugačne načrte in se vaše življenje obrača okoli njih, zato to v svoji jutranji rutini upoštevajte. Pametno je, če se sprijaznite s tem, katere dele jutranje rutine ste pripravljeni delati zgolj skozi delavnike, kateri deli pa so tisti, ki jih pod nobenim pogojem ne boste izpuščali.

Pri sestavi jutranje rutine si zamislite tudi, kako bo vplivala na ljudi okoli vas. Če imate otroke in/ali partnerja je pomembno, da imate to v mislih pri sestavi svoje rutine. Vaša jutranja rutina se mora na nek način skladati z ostalimi oziroma se boste morda morali zbuditi kakšno uro prej.

jutranja rutina boxspring postelja

Kdaj začeti jutranjo rutino?

Morda boste presenečeni nad našim nasvetom. Jutranjo rutino začnite že dan prej. Kako in zakaj? Na tem mestu bi vam priporočili dve stvari:

1. Pripravite se na dan pred vami. To lahko storite tako, da si zapišete, kaj vse bi radi naredili naslednji dan. Poleg tega lahko pripravite svoja oblačila za naslednji dan in jih že barvno skombinirate tudi skupaj z nakitom. Nadalje si lahko pripravite podlogo za telovadbo, če imate v jutranji rutini v načrtu tudi telovadbo. Pripravite si lahko sestavine za zdrav zajtrk ali smuti. Pripravite si vse, kar morate morda vzeti s seboj v službo ali na sestanek. Tako boste dan lahko začeli že pripravljeni, veliko bolj umirjeni in sproščeni.

2. Pojdite spat dovolj zgodaj. Če veste, koliko časa potrebujete zjutraj za svojo jutranjo rutino in kdaj je zadnji čas, da začnete svoj dan, si lahko preračunate tudi, kdaj je zadnji čas za v posteljo. Poskrbite, da spite vsaj 8 ur vsako noč in se zavedajte, da nima smisla žrtvovati spanje za bolj zgodnjo jutranjo rutino. Človek pač potrebuje 8 ur spanja za normalno delovanje in prav je, da si to privoščimo. Spanje je namreč temelj zdravega načina življenja. Poleg tega poskrbite, da odstranite vse morebitne dejavnike, ki vplivajo na slabo spanje.

Jutranja rutina - 8 idej za lepši začetek dneva

– Vsako jutro ista ura
Na začetku bi svetovali, da si, če je le možno, ustvarite ritem in vsako jutro vstajate ob isti uri. Tako imate večjo verjetnost, da se boste izognili raznim težavam s spanjem, kot je na primer nespečnost. Poleg tega lahko to uro uskladite s svojim lastnim, notranjim cirkadianim ritmom, kar bo v vaše življenje vneslo še dodatno sproščenost in lahkotnost.

– Pospravljanje postelje
Vsekakor bo dan lepši, če ga boste začeli organizirano. Pospravljanje postelje vam bo dalo zagon in dnevu dodatno urejenost. Kljub vsemu pa bi vas radi na nekaj opozorili: Posteljo pospravite vsaj pol ure po vstajanju. Potenje med spanjem je nekaj, čemur se praktično ne moremo izogniti. In če posteljo postiljamo takoj po tem, ko vstanemo, se ne bo imela časa posušiti ter bo s tem ustvarila idealne pogoje za razvoj hišne pršice. Zato je pametno postelji dati čas, da odvede odvečno vlago in se posuši.

– Hidracija
Prav tako je prav, da nadomestimo vso tekočino, ki smo jo izgubili ponoči. Lahko spijemo kozarec vode, limonade, smutija ali druge pijače, ki bo našemu telesu vrnila izgubljeno tekočino. Nikakor pa ne začnite dneva samo s kavo ali čajem, ki delujeta kot diuretik in pospešita naš odhod na stranišče. Poleg tega kava na prazen želodec ni zdrava izbira.

– Telesna aktivnost
Najverjetneje se boste počutili veliko bolje, če boste v svojo jutranjo rutino uvedli nekakšno obliko telesne vadbe pa naj bo to joga, sprehod, tek ali karkoli drugega. Odvisno od tega, kaj vam najbolje odgovarja.

– Meditacija
Marsikdo v svojo jutranjo rutino vključuje meditacijo, ki mu pomaga, da se ustrezno pripravi na dan in ga začne z več energije in bolj urejenimi mislimi. Namesto (ali poleg) meditacije lahko izvajate tudi dihalne vaje, mantre ali pa pisanje dnevnika. Vse navedene tehnike pomagajo pri urejanju misli in uravnavanju s stresom, zato jih ne podcenjujte.

telovadba boxspring postelje

– Skrb za higieno
Seveda je skrb za higieno ena izmed rutin, ki jih v svoji jutranji rutini zagotovo že imate pa vendar se odločite v kakšnem zaporedju jo boste izvajali in ali bi ji morda kaj dodali. Lahko dodate suho krtačenje telesa, mrzel tuš ali karkoli drugega.

– Zajtrk
Zajtrk je verjetno najpomembnejši obrok v dnevu zato ga skrbno načrtujte. Potrudite se, da ga ne izpuščate. Če vašemu želodcu ne ustreza hrana takoj, ko se zbudite, lahko zajtrk vključite bolj proti koncu svoje jutranje rutine. Ob njem si lahko privoščite tisto tako zelo želeno skodelico kave, čaja ali druge tople pijače.

– Nekaj za dušo
V svojo jutranjo rutino brez težav dodate tudi kaj kar bo vaš začetek dneva naredil prijetnejšega. Morda uživate v branju knjige in si vsako jutro privoščite, da preberete kakšno stran. Lahko še enkrat sestavite seznam, kaj vse boste naredili tisti dan ali pa odplešete na svojo najljubšo pesem. Če se le da, se izognite brskanju po družbenih omrežjih in novicah na telefonu (ali drugi elektronski napravi). Navadno to ni najlepši začetek dne.

Jutranja rutina - Spoznajte 8 prednosti, če jo imate

Boxspring postelje - vrhunske postelje po meri. Maremico spalni center. Za naspana jutra.

Jutranja rutina prinaša številne prednosti, ki blagodejno vpliva na telo. Preberite jih in morda bo tudi vas zamikalo, da si umislite svojo jutranjo rutino.

1. Dan začnete po svojih željah.

2. Občutite večjo sproščenost.

3. Vaše misli so bolj usmerjene k vašim ciljem.

4. Vaša rutina vam daje moč in notranje zadovoljstvo.

5. Čas, ki si ga vzamete zase vam daje občutek kontrole nad svojim življenjem.

6. Vaše telo ste uspešno pripravili na nadaljnje izzive.

7. Vaše odločitve tekom dneva bodo sprejete bolj premišljeno.

8. Lažje se soočate s stresnimi situacijami tekom dneva.

Kaj pa večerna rutina?

Seveda si lahko poljubno ustvarite tudi svojo večerno rutino. Pri tej je pomembno, da upoštevate vsa priporočila glede zdravega spanca in kako si ga lahko zagotovimo. Marsikaj kar počnemo tik pred spanjem namreč vpliva na kvaliteto našega spanja in tega ne bi smeli zanemarjati.

Spletna stran za delovanje potrebuje piškotke. Nastavitve lahko spreminjate tukaj.