jutranji glavobol

Jutranji glavobol

Jutranji glavoboli so pogost pojav za mnoge ljudi in so lahko posledica različnih dejavnikov. Eden najpogostejših vzrokov je slaba kakovost spanja, ki je lahko posledica različnih težav, kot so spalna apneja, sindrom nemirnih nog ali preprosto spanje v neudobnem položaju. Drugi možni vzroki za jutranji glavobol so stres, tesnoba, depresija, dehidracija, nizka raven sladkorja v krvi, odtegnitev kofeina in celo nekatera zdravila.

Pomembno je, da ugotovite vzrok jutranjega glavobola, da lahko odpravite osnovno težavo. Če imate pogoste jutranje glavobole, poskusite najprej spremeniti stil življenja ter slabe razvade zamenjati z bolj zdravimi. Razmislite kakšna je vaša higiena spanja, ali svoje telo dovolj hidrirate z vodo, se redno gibljete, jeste raznoliko kvalitetno hrano, obvladujete stres ter nenazadnje, koliko alkohola in kofeina zaužijete čez dan.

Glavobol zjutraj - Možni vzroki

sanje

Jutranji glavoboli so razmeroma pogosti, saj študije kažejo, da jih kdaj v življenju doživi do tretjina odraslih. Pri nekaterih ljudeh se lahko zjutraj pojavijo le občasni blagi glavoboli, pri drugih pa lahko vsakodnevni hudi glavoboli močno vplivajo na kakovost življenja.

Pogostost in jakost jutranjega glavobola pa se lahko zelo razlikujeta glede na vzrok. Preverite ali kateri od spodaj naštetih velja pri vas:


Vaš spalni položaj
Spanje v nerodnem položaju ali na neudobnem vzglavniku lahko povzroči napetost v vratu in glavi, kar lahko privede do jutranjega glavobola. Priporočamo uporabo anatomskega vzglavnika, ki ga lahko prilagodite svojemu spalnemu položaju in ga po potrebi povišate ali znižate ter mu spremenite naklon.

Motnje spanja
Stanja, kot so spalna apneja, smrčanje ali sindrom nemirnih nog, lahko poslabšajo kakovost spanja in povzročijo glavobol ob prebujanju.

Dehidracija
Premalo vode ali tekočine čez dan lahko povzroči dehidracijo, kar lahko privede do glavobolov, zlasti zjutraj.

Nizka raven sladkorja v krvi
Izpuščanje obrokov ali premalo hrane lahko povzroči znižanje ravni sladkorja v krvi, kar lahko sproži glavobol. Vseeno bi pri tem radi opozorili, da hrana tik pred spanjem prav tako ni zdrava. Priporočamo zadnji večji obrok vsaj dve uri pred spanjem.

Odvzem kofeina
Če redno uživate kofein in ga nenadoma prenehate uživati, se lahko pojavijo simptomi odtegnitve kofeina, vključno z glavobolom.

Zdravila
Nekatera zdravila, kot so zdravila za krvni tlak ali antidepresivi, lahko kot stranski učinek povzročijo glavobol.

Stres in tesnoba
Visoka raven stresa ali tesnobe lahko povzroči tenzijski glavobol ali migreno, ki se lahko pogosteje pojavi zjutraj.

Druge zdravstvene težave
Na primer težave s sinusi, prehlad in podobno.

Preprečevanje glavobola zjutraj

Če imate jutranji glavobol, lahko storite več stvari, s katerimi boste olajšali simptome in preprečili, da bi se ponavljali. Tukaj je nekaj nasvetov za samopomoč, ki vam lahko pomagajo:

Izboljšajte svoje spalne navade
Poskrbite, da boste vsako noč dovolj spali, tako da se držite rednega urnika spanja, se vsaj eno uro pred spanjem izogibate ekranom (in s tem modri svetlobi) in si ustvarite sproščujoče okolje za spanje.

Ostanite hidrirani
Pijte veliko vode in drugih tekočin čez dan, da preprečite dehidracijo, ki lahko sproži glavobol.

Uporabljajte tehnike za obvladovanje stresa
Preizkusite meditacijo, globoko dihanje ali jogo, da zmanjšate stres in se sprostite.

Izogibajte se kofeinu in alkoholu
Omejite ali se izogibajte alkoholu in kofeinu, zlasti zvečer in pred spanjem, saj lahko ovirata spanje in sprožata glavobole.

Spremenite svoj spalni položaj
Poskusite spati na hrbtu ali na boku z anatomskim vzglavnikom, da preprečite glavobole, ki jih povzroča spanje v nerodnem položaju. Priporočamo anatomski vzglavnik Leticia.

Obvladajte morebitne zdravstvene težave
Če so jutranji glavoboli posledica zdravstvenih težav, kot so spalna apneja ali neželeni učinki zdravil, skupaj z zdravnikom odpravite simptome.

Vzemite zdravila proti bolečinam, ki so na voljo brez recepta
Če glavobol ne popusti, razmislite o uporabi protibolečinskih sredstev brez recepta, kot sta ibuprofen ali paracetamol. Vendar je pomembno, da se pred jemanjem zdravil posvetujete s svojim zdravnikom, zlasti če imate kakšno osnovno zdravstveno stanje ali jemljete druga zdravila.

Je vaš jutranji glavobol povezan s spanjem?

Da, jutranji glavoboli so lahko povezani s kakovostjo spanja in spalnim položajem. Če imate glavobole zjutraj, je morda koristno razmisliti o svojih spalnih navadah in okolju, vključno z:
– kakovostjo spanja,
– spalnim položajem,
– hrupom ponoči,
– svetlobo in temperaturo v spalnici,
– svojimi splošnimi navadami spanja (kofein in alkohol pred spanjem, redni urnik spanja, izogibanje modri svetlobi pred spanjem, ustrezno količino gibanja, itd.)

Tudi neustrezna vzmetnica in vzglavnik lahko prispevata k jutranjim glavobolom. Vzmetnica ali vzglavnik, ki ne podpira pravilno glave in vratu, lahko povzroči napetost mišic, kar lahko vodi do glavobolov. Poleg tega lahko premehko ali pretrdo ležišče povzroči nelagodje, kar lahko prav tako vodi v glavobol.

Je možno, da je vaš glavobol povezan z dotrajano vzmetnico?

Če sumite, da je vzmetnica ali vzglavnik vzrok za jutranje glavobole, je morda vredno investirati v novo vzmetnico ali vzglavnik, ki je bolj podporen in udoben. Poiščite vzmetnico in vzglavnik , ki sta zasnovana tako, da podpirata glavo, vrat in hrbtenico v nevtralnem položaju. Kot tako se svetuje ročno izdelano ležišče, ki se izdela glede na telesne lastnosti, želje glede udobja in morebitne zdravstvene posebnosti vsakega posameznika posebej. Svetujemo ležišče Leticia, ki ga lahko vgradimo tudi v vedno bolj moderne, oblazinjene BoxSpring postelje.

zaspanost

Kdaj je potreben obisk zdravnika?

Če redno doživljate jutranji glavobol, je to lahko znak osnovnega zdravstvenega stanja, zato je dobro obiskati zdravnika, da vam postavi ustrezno diagnozo in vas ustrezno zdravi.

Nekateri možni vzroki za jutranji glavobol so apneja med spanjem, migrena, tenzijski glavobol, težave s sinusi in prekomerna uporaba zdravil. V nekaterih primerih so jutranji glavoboli lahko simptom resnejšega zdravstvenega stanja, na primer možganskega tumorja ali krvavitve v možganih.

Če jutranje glavobole spremljajo še drugi simptomi, kot so omotica, slabost, bruhanje, zamegljen vid ali težave z govorom, je pomembno, da čim prej obiščete zdravnika.

Zdravnika je dobro obiskati tudi, če jutranji glavoboli ovirajo vaše vsakdanje življenje ali če imate hujše ali pogostejše glavobole kot običajno. Zdravnik vam lahko pomaga ugotoviti vzrok vaših glavobolov in pripravi ustrezen načrt zdravljenja za ublažitev simptomov.

Spletna stran za delovanje potrebuje piškotke. Nastavitve lahko spreminjate tukaj.