modra svetloba

Modra svetloba - vse kar morate vedeti

O tem, kaj je modra svetloba se zadnje čase veliko govori. Vendar zakaj pravzaprav tak pom pom okoli tega? Kako vpliva na nas, in zakaj ter kako omiliti njen vpliv, izveste v nadaljevanju.

Kaj sploh je modra svetloba?

Modra svetloba je popolnoma naraven pojav. Je del spektra sončne svetlobe, ki ga naše oko brez težav sprejme. Skupaj s t. i. rdečo, oranžno in zeleno svetlobo tvorijo vidno svetlobo – svetlobo, ki jo naše oko prepozna. Glavni vir modre svetlobe je torej sonce in je popolnoma naravna.

Barva in energija svetlobnega žarka sta določeni glede na njegovo valovno dolžino. Kratki žarki imajo več energije – to je modra svetloba. Na drugi strani spektra je rdeča svetloba z najdaljšo valovno dolžino žarkov.

Modra svetloba je na meji z UV-žarki, ki so za nas škodljivi (škodujejo tako koži kot očem). Njena valovna dolžina je od 380 nm do 50 nm. Eno tretjino vse vidne svetlobe predstavlja tako imenovana modra svetloba. S prostim očesom namreč zaznavamo svetlobne žarke dolžine od 380 nm pa vse do 700 nm.

modra svetloba sonce

Modro svetlobo bi lahko razdelili v 3 podskupine, glede na valovanje:

  • Vijolična svetloba (od 380 do 410 nm),
  • Modro-vijolična svetloba (od 410 do 455 nm) in
  • Modro-turkizna svetloba (od 455 do 500 nm).

Modra svetloba in spanje

Največ modre svetlobe prejmemo zjutraj in skozi dan. Med drugim nas “drži pokonci” in zavira proizvajanje melatonina (natančneje njegovo proizvajanje uravnavajo modro-vijolični in vijolični žarki). To je hormon, ki nastaja predvsem ponoči in našemu telesu javlja, da bo čas za počitek.

Vendar pa sodobni način življenja vključuje uporabo elektronskih naprav skozi ves dan, mnogokrat tudi tik pred spanjem ali celo ko ne moremo spati. Največkrat pa prav te naprave (pametni telefon, računalnik, televizija, tablični računalnik) preko zaslona oddajajo modro svetlobo. Neprestano gledanje v zaslon zavira proizvodnjo melatonina in telo več ne ve, da je čas za počitek. Kaj hitro se lahko znajdemo v začaranem krogu neprespanosti in težav s spanjem. Cirkadiani ritem, naša notranja biološka ura je zmotena in telo ne ve več, kdaj je dan in kdaj noč. To pa lahko vpliva na naše mentalno zdravje, spanje in povzroča številne zdravstvene težave.

Kako omiliti modro svetlobo?

Vpliv večerne modre svetlobe na nas lahko omilimo na različne načine. Poglejmo si nekaj najpreprostejših in hkrati najuporabnejših. Hkrati pa imejmo v mislih, da je idealna rešitev za nas sledenje sončnim žarkom in povsem naravnemu prehajanju iz dnevne svetlobe v nočno. Ker je to v današnjem svetu težko izvedljivo, poskrbimo, da vseeno ta vpliv modre svetlobe zvečer kar se da omilimo.

Očala za modro svetlobo

Očala, ki imajo na lečah nanešeno posebno plast zaščite, ki blokira modro svetlobo, so na voljo v praktično vsaki optiki. Priročna so predvsem v primerih, ko očala zaradi dioptrije nosite tako ali tako in je ta premaz samo dodatek, ki ga imate na njih. Nekoliko manj priročno je, če morate očala kupiti samo zaradi tega. Odločitev ostaja v vaših rokah. Vsekakor pa je potreba po tovrstnih očalih samo v pozno popoldanskih in večernih urah. Takšnih očal ne rabite nositi zjutraj in čez dan.

Blokiranje modre svetlobe na ekranih

Na veliki večini ekranov, ki jih uporabljamo, si lahko omilimo osvetlitev zaslona in jo prilagodimo. Naprednejše naprave bodo iz modre svetlobe preklopile avtomatsko ob določeni uri. To uro lahko spreminjate glede na vaš cikel spanja. Priporočamo, da preklopite iz modre svetlobe na rumeno vsaj kakšni dve uri pred spanjem (če se da, pa celo več).
Če tovrstne možnosti naprava ne ponuja sama od sebe, si lahko prenesete aplikacijo, ki bo to opravila. Na trgu je na voljo veliko število ponudnikov, med katerimi lahko izbirate in ponujajo številne možnosti nastavitev.

Osvetljava doma

Poskrbite tudi, da je osvetljava doma oz. prostorov, kjer se zadržujete pred spanjem, primerna. Bela svetloba se odsvetuje. Namesto nje rajši izberite toplejše rumene barve žarnic. Prav tako si lahko zamislite luči, ki jih je možno pridušiti, da omogočite telesu, da naravno preide v stanje zaspanosti in spanja.

Modra svetloba - zanimiva dejstva

  • 1/3 vse vidne svetlobe predstavlja modra svetloba.
  • Zaradi modre svetlobe je nebo modre barve (žarki modre svetlobe se namreč lažje razpršijo in zato je nebo modro).
  • Naše oko modre svetlobe ne blokira, blokira pa dostop velike večine UV-žarkov do mrežnice. Vseeno stroka ob izpostavljenosti UV-žarkom svetuje nošenje sončnih očal, ki blokirajo vse UV-žarke.
  • Modra svetloba čez dan je pravzaprav koristna. Povečuje namreč našo pozornost, reakcijski čas in izboljšuje naše razpoloženje.

Modra svetloba je torej naraven pojav in se je ne rabimo bati. Vseeno pa močno priporočamo, da se ji izogibate v večernih urah in tako pripomorete k boljšemu spancu. Le ta je temelj vašega zdravja in nikakor ga ne zapostavljajte. Izogibanje ekranom vsaj 1-2 uri pred spanjem je osnova zdrave higiene spanja.

Spletna stran za delovanje potrebuje piškotke. Nastavitve lahko spreminjate tukaj.