Sprostitev na BoxSpring postelji

Kako se sprostiti pred spanjem

Sproščanje pred spanjem je pomemben vidik dobre higiene spanja, saj lahko pomaga pripraviti um in telo na spanje. Za sproščanje pred spanjem lahko uporabimo več strategij, ki jih lahko prilagodimo individualnim željam in potrebam.

11 nasvetov kako se sprostiti pred spanjem

 1. Vzpostavite rutino pred spanjem: Urejanje rutine pred spanjem lahko telesu sporoča, da je čas za spanje. Ta lahko vključuje dejavnosti, kot so branje knjige, poslušanje pomirjujoče glasbe ali topla kopel.

 2. Vzpostavite dosleden urnik spanja: Vsak dan, vključno z vikendi, hodite spat in se zbujajte ob isti uri, kar lahko pomaga uravnavati vašo notranjo uro imenovano tudi cirkadiani ritem.

 3. Vadite tehnike sproščanja: Tehnike sproščanja, kot so globoko dihanje, postopno sproščanje mišic in joga, lahko pomagajo zmanjšati napetost in spodbudijo občutek miru. Te tehnike lahko izvajate v postelji pred spanjem ali prej zvečer kot del rutine pred spanjem.

 4. Izogibajte se dremanju čez dan: Dremanje čez dan lahko oteži nočno spanje.

 5. Omejite čas, ki ga preživite pred zasloni: Modra svetloba, ki jo oddajajo elektronske naprave, lahko zavira proizvodnjo melatonina, hormona, ki uravnava spanje. Priporočljivo je, da se vsaj eno uro pred spanjem izogibate zaslonom.

 6. Ustvarite udobno okolje za spanje: Temperatura, raven hrupa in osvetlitev v spalnici lahko vplivajo na kakovost spanja. Pomembno je, da je spalnica hladna, temna in tiha ter da uporabljate udobno posteljnino in blazine.

 7. Preizkusite aromaterapijo: Nekatera eterična olja, kot so sivka, kamilica in baldrijan, imajo pomirjujoč učinek, zato jih lahko uporabite v difuzorju ali dodate topli kopeli pred spanjem.

 8. Vadite pozornost: Z umirjanjem uma in osredotočanjem na sedanji trenutek lahko spodbudite občutke miru in sproščenosti, kot sta meditacija in vizualizacija.

 9. Redna telesna vadba: Redna vadba, zlasti zjutraj ali zgodaj popoldne, lahko pomaga izboljšati kakovost spanja. Vendar pa se je najbolje izogibati intenzivni vadbi blizu časa za spanje.

 10. Izogibajte se uživanju hrane ali sladkih in alkoholnih pijač prepozno zvečer: Prekomerno uživanje težkega obroka ali pitje kofeina ali alkohola tik pred spanjem lahko motijo spanec. Najbolje je, da s prehranjevanjem končate vsaj 2-3 ure pred spanjem.

 11. Vstanite in počnite nekaj pomirjujočega: Če po 20-30 minutah še vedno ne morete zaspati, lahko vstanete in počnete nekaj pomirjujočega, kot je branje, joga ali meditacija.
Branje na BoxSpring postelji

Kako se sprostiti pred spanjem je pomemben vidik vzdrževanja dobre higiene spanja, saj lahko pomaga pripraviti um in telo na spanje.

Pomembno je opozoriti, da tisto, kar deluje pri eni osebi, morda ne bo delovalo pri drugi, zato bo morda potrebno nekaj eksperimentiranja, da boste našli najboljše prakse higiene spanja za vas.

Ne pozabite, da je dober spanec bistvenega pomena za splošno zdravje, dobro počutje in mentalno zdravje, zato je pomembno, da se o vseh težavah, povezanih s spanjem, posvetujete s svojim zdravnikom.

Zakaj je spanje pomembno?

Spanje je bistvenega pomena za splošno telesno pripravljenost, imunski sistem in duševno zdravje. Privoščite si ga vsak dan na postelji, ki bo kakovostna in vam bo med 8 urnim spanjem nudila ustrezno udobje, podporo in sprostitev.

– Telesna obnova in regeneracija: Med spanjem lahko telo popravi in obnovi tkiva, mišice in kosti. Ustrezen spanec je ključnega pomena za ohranjanje telesnega zdravja in preprečevanje kroničnih bolezni.

– Kognitivne funkcije: Spanje je pomembno za kognitivne funkcije, vključno s spominom in učenjem. Med spanjem lahko možgani utrjujejo spomine in obdelujejo informacije, ki so se jih naučili čez dan.

– Čustveno počutje in mentalno zdravje: Spanje je pomembno tudi za čustveno počutje, saj pomaga uravnavati razpoloženje ter zmanjšati simptome tesnobe in depresije, tudi sezonske depresije.

– Delovanje imunskega sistema: Spanje je pomembno za ohranjanje zdravega imunskega sistema, ki pomaga v boju proti okužbam in boleznim.

– Metabolizem in uravnavanje telesne teže: Spanje je pomembno tudi za ohranjanje zdrave presnove in telesne teže. Pomanjkanje spanja lahko moti delovanje hormonov, ki uravnavajo apetit in presnovo.

– Varnost in produktivnost: Ustrezen spanec je ključnega pomena za budnost in osredotočenost čez dan, kar je pomembno za varnost in produktivnost.

Spletna stran za delovanje potrebuje piškotke. Nastavitve lahko spreminjate tukaj.