Mladinska postelja BoxSpring

Mladinska soba je pravzaprav otrokov planet

Mladinska soba naj bo otroku primerna, saj se mora v njej počutiti varno in udobno. Otrok namreč potrebuje svojo zasebnost, prostor za mir, delo, učenje in raziskovanje. Zato je vedno najbolje, da otroško sobo načrtujemo v skladu z otrokovimi interesi, ki pa so odvisni od starosti posameznega otroka. V mislih imejte tudi, da čas hitro beži, zato otroškost sobe raje dosežite z dodatki, kot so na primer igrače, pisani puhasti pouštri in dekice. Opremo, kot sta na primer omara, postelja, pa kupite raje za dlje časa, da ne boste primorani prehitro v nove stroške.

Kakšna mladinska soba je primerna za otroka oz. za najstnika

Mlajšim otrokom je običajno bolj pomembno, da je otroška soba namenjena igri in zabavi, zato mogoče v njej najdemo več barvnih odtenkov in vzorcev, kot pa pri starejših oziroma najstnikih, ki večino časa v mladinski  sobi porabijo za delo in učenje. Vsi pa morajo imeti pri učenju in igri zadostno količino energije. Zato pri načrtovanju otroške sobe ali mladinske ne smemo pozabiti na enega od pomembnejših kosov pohištva, to je otroška postelja oz. mladinska postelja, če imate doma najstnika.

Otroška soba mladinska soba
Mladinska postelja BoxSpring ambient

Vsaka mladinska soba mora vsebovati glavni element – posteljo

Če kot starši hočete, da otrok v šoli dosega dobre rezultate in, da je vesel ter dobre volje, ker mu energije ne primanjkuje, je potrebno v otroško sobo postaviti tudi kvalitetno mladinsko posteljo z udobnim ležiščem. Pri otroškem ležišču je pomembno, da otroku nudi primerno oporo, zaradi katere bo ležišče otroku bolj udobno, spanec na njem pa bo prijetnejši. Starši za svoje otroke radi izberejo vzmetnice Leticia, saj so izjemno prilagodljive, zračne in higienične.

Izjemno pomembno pa je tudi to, da se otrok nauči higiene spanja, ki mu bo služila vse življenje. Glede izgleda mladinske postelje je trenutno najbolj v trendu oblazinjena postelja v nežnih, pastelnih odtenkih. Otrok se v njo ne bo udaril, hkrati pa je okvir postelje enake dimenzije kot samo ležišče, s čimer lahko prihranite nekaj centimetrov v sami mladinski sobi. Poleg tega bo takšna postelja vedno aktualna in moderna. Kot take so zadnja leta zelo priljubljene mladinske postelje BoxSpring .

Mladinska postelja
Mladinska postelja BoxSpring mora biti ustrezno velika za udobno in zdravo spanje - ne glede na starost otroka.

Dimenzija mladinske postelje naj se prilagodi potrebam otroka

Glede na otrokovo velikost mora biti prilagojena tudi dimenzija postelje. Ko so otroci še majhni se starši običajno odločijo za nakup manjše dimenzije postelje, ko pa otrok tako posteljo preraste, mu kupijo posteljo klasične dimenzije, ki je primerna tako za najstnike, kot za odrasle. Najbolj pogoste so otroške postelje 90×200, primerna pa je tudi otroška postelja 140×200.

Ne le dimenzija, tudi snemljiva pralna prevleka je nekaj kar mora postelja nuditi
Pomembno je, da je prevleka postelje pralna in narejena iz materialov, ki odgovarjajo koži otroka. Enako velja za posteljnino. Njihov barvni odtenek, pa spet prepustite izbiri vašega otroka.

Otroska soba Mladinska soba

Kako opremiti mladinsko sobo?

Otrokom in najstnikom je pomembno predvsem, da imajo lahko svoj zasebni prostor, zato velikost sobe ni ključnega pomena, mora pa biti dobro opremljena. Eden bolj pogostih kosov pohištva za mladinsko sobo je pisalna miza, predvsem pri otrocih, ki že obiskujejo šolo in z leti vedno več časa preživijo za knjigami.

Najbolje je, da miza stoji poleg okna, skozi katerega prihaja vir dnevne svetlobe, zraven pa seveda ne pozabite na pisarniški stol, ki razbremeni hrbtenico. Nikoli ne škodujejo tudi dodatki, kot so svetila, preproge ali pa morda zavese, ki lahko ponoči še dodatno zatemnijo prostor in tako pripomorejo k boljšemu spancu otroka. Nekateri se zgledujejo tudi po starodavni kitajski veščini urejanja prostora. Feng shui spalnica ustvarja skladnost prostora in pretočnost energije Či, njena pravila pa lahko upoštevate tudi sami pri zasnovi mladinske sobe.

Kako z barvami opremiti mladinsko sobo?
Izbira odtenkov je stvar vsakega posameznika, vendar je vseeno bolje, da se vaš otrok odloča med svetlejšimi odtenki, ki bolje vplivajo na človeka in na njegov spanec. To velja za stene otroške sobe, razne police, preproge, posteljnino mladinske postelje in druge dodatke. Z barvami namreč hočemo doseči, da se bo otrok v sobi počutil udobno ter da bo v njem vzbujalo pozitivno razpoloženje. Najlažje to naredimo z bledimi, nevtralnimi in zemeljskimi toni. Morda za fante bolj popularna odtenka zelene in modre, ki pa naj ne bosta pretemnega odtenka. Svetlo modra naj bi znižala srčni utrip in tlak ter ustvarila meditativni učinek, svetlo zelena pa naj bi spodbudila koncentracijo za učenje.

boxspring-lite-roza
Oblazinjena mladinska postelja BoxSpring se lahko izdela v številnih odtenkih - tudi v nežnih roza.

Na drugi strani pa imajo punce raje roza in vijolično barvo, ki sta prav tako primerni v bolj mehkejših odtenkih, saj spodbujata sprostitev. Lahko pa uporabite tudi bolj bež in svetlo sive barve, še posebej če si sobo delita otroka nasprotnega spola.

Kot nasvet se mogoče res izogibajte intenzivnejšim odtenkom, kot sta rdeča in temno vijolična, razen če si jih otrok res želi, saj lahko temnejši odtenki slabše vplivajo na otrokovo razpoloženje.

Kaj NE sodi v otroško sobo?
V sobi se mora otrok počutiti varno, zato je pametno, da v njej najdemo čim manj visečih žic pri raznih svetilih, ostrih robov pri mizi ali otroški postelji in drugega ostrega pohištva s katerim bi se lahko tako mlajši kot starejši otrok poškodoval. Tudi pohištvo, ki ni pritrjeno na steno ali tla ni kaj preveč varno in se lahko prevrne.

Čeprav si veliko otrok v mladih letih želi imeti v svoji sobi igrače, ki oddajajo hrup, je boljše če tudi tej želji ne ustrežemo na prvo žogo, saj lahko zelo glasne igrače pripomorejo k slabšanju sluha posebej pri zelo mladih otrocih. Ena ključnih stvari, ki je ne bi smel imeti v sobi noben otrok je televizor. Ne glede na starost otroka, ta kos pohištva ni primeren za mladinsko sobo, saj prispeva k večjemu preživljanju časa za ekranom, kar pa lahko vodi v zasvojenost in zdravstvene težave, kot je na primer debelost. Prav tako, pa lahko povzroči motnje spanja pri otroku.

Modra svetloba, ki jo oddajajo elektronski ekrani namreč moti človeški naravni bioritem in posameznik ima lahko zaradi tega tudi težave s spanjem. Otroka zato rajši spodbujajte k igri in zabavi ter manj časa k temu, da preživlja svoj čas za zaslonom.

Spletna stran za delovanje potrebuje piškotke. Nastavitve lahko spreminjate tukaj.