feng shui spalnica

Feng shui spalnica – vse kar morate vedeti

Feng shui je izraz, s katerim opredeljujemo starodavno kitajsko veščino urejanja prostora (tako zunanjega kot notranjosti). Namen feng shuia je povečati pretok energije Qi (v slovenščini ji pogosto pravimo tudi energija Či). Ustvariti želimo skladnost prostora, da bo energija Či prosto tekla po prostoru, kar nam bo dalo dodatne energije in preprečilo vdor slabega v naše življenje.

V dobesednem prevodu feng shui sicer pomeni veter in vodo. Vendar preneseni pomen nosi povezavo z zdravjem, obiljem in pozitivno energijo Či.

Posebno pozornost se pri feng shuiu namenja ureditvi spalnice. Spalnica naj bi namreč simbolizirala samega človeka, zato je resnično pomembno, da je energija v njej primerna. Le to bo imelo vpliv na zdravje, počutje in udobje, finance, odnose v partnerstvu, s prijatelji, družino, znanci, sodelavci in na kvaliteto življenja.

Feng shui spalnica – Oblika in postavitev

Spalnica po feng shuiu naj bi bila kvadratna ali pravokotna. Pomembno je, da ima čim manj kotov in posameznih vogalov. Zato je bolje, da se izognemo dodatnim stenam, ki navadno nastanejo, ker povečujemo druge prostore ob spalnici kot na primer kopalnico. Prav ti dodatni koti namreč motijo kroženje Či energije.

Spalnico je najbolje postaviti v najbolj miren predel hiše oziroma stanovanja. Najbolje je spalnico postaviti čim dlje od vhodnih vrat. Poleg tega, če se le da poskrbimo, da ob spalnici nimamo prostorov kot je garaža, kopalnica ali kurilnica. Vsi prostori, ki so povezani z vodo ali ognjem niso primerni za sosede naše spalnice.

Pohištvo v spalnici po feng shui

Po feng shuiu je zaželeno, da je pohištvo v spalnici zaobljeno, brez ostrih robov. Ostri robovi namreč ustavljajo pretočnost energije Či. Tako se je pametno izogniti komodam, nočnim omaricam in svetilkam z ostrimi koti. Prav tako police v odprti omari motijo energijo, zato naj bodo vrata omare vedno zaprta.

Oblazinjene postelje BoxSpring so tako idealna izbira, če želite svojo spalnico urediti v feng shui spalnico. Oblazinjenje zagotavlja, da postelja nima ostrih robov, kar omogoča prost pretok energije. Temu boste hvaležni tudi ponoči, ko se nikoli več ne boste udarili v oster rob postelje. Poleg tega je BoxSpring postelja na nogicah, kar omogoča prost pretok energije tudi pod njo.

feng shui spalnica oblazinjene postelje boxspring

Postavitev postelje v spalnici

Postelja ne sme biti med vrati in oknom. Prav tako postelja ne sodi pod okno. Vsi ti primeri namreč vodijo v energetski prepih, česar si v spalnici niti približno ne želimo. Idealno je, da je postelja postavljena čim bolj stran od vhodnih vrat, saj je tam energija že bolj umirjena in odmaknjena od hrupa. Spanje bo tako globlje in mirnejše.

Posteljno vzglavje naj bo postavljeno ob steno. To nam bo nudilo podporo v življenju. Če se le da, naj ta stena ne bo povezana s kopalnico ali drugimi nemirnimi prostori. Iz postelje imejte pregled nad celotno spalnico, vendar naj vznožje postelje ne kaže direktno proti vratom spalnice.

Če si spalnico delite s partnerjem poskrbite, da imata oba enak dostop do postelje. To zagotavlja enakovrednost v partnerstvu.
Nad posteljnim vzglavjem naj po feng shuiu ne bi bilo ničesar. Tudi tramovi, knjižne police, omarice in svetilke tu nimajo kaj iskati. Če le lahko, se izognite tudi poševnemu stropu v spalnici.

Če v spalnici ne moremo doseči idealne lege postelje, lahko uporabimo špansko steno kot pregrado in tako ustvarimo ustrezen prostor za počitek po feng shuiu.

Boxspring postelje – posteljno vzglavje Lucca. Maremico znamka.

Dodatki v spalnici

Dvojina

Feng shui svetuje, da je celotno pohištvo v spalnici v dveh kosih oziroma parno. Tako naj bi v spalnico sodili dve nočni omarici, dve svetilki, dva vzglavnika itd. Tudi če je postelja enojna, se svetuje, da so ostali kosi pohištva v parnem številu. To ustvarja ravnotežje v življenju in sprejemanje dualnosti. Poleg tega bodo samski s tem nakazali, da sprejemajo partnerstvo in bo partner v njihovem življenju dobrodošel.

Fotografije

Fotografije naših staršev ali znanih, ki jih imamo radi, žal ne sodijo v naše spalnice. Ker se tu nabira naša energija, na steno raje obesimo sliko nas in našega partnerja (če smo v partnerstvu) z veselega dogodka. Med najbolj primernimi so torej poročne fotografije in fotografije s podobnih dogodkov. Stene spalnice prav tako niso primerne za različne diplome ali priznanja za življenjske dosežke. Te sodijo v delovni prostor in ne v spalnico.

Rastline

Preveliko rastlin v spalnici vam bo kradlo energijo Či, tako da z rastlinami tukaj ne pretiravajte. Vsekakor pa kakšno rastlino vseeno uporabite, da bodo le ta očistila zrak. V kolikor imate v spalnici premalo svetlobe pa uporabite posušeno cvetje kot okras. Rastline s premalo svetlobe namreč ne bodo preživele.

 

Moderna postelja BoxSpring

Feng shui v spalnici svetuje še

Elektronske naprave

Že vrabci na vejah čivkajo, da se uporaba tehnologije v spalnicah odsvetuje in tudi feng shui prikimava temu nasvetu. Poleg elektromagnetnega sevanja, ki ga prinaša tehnologija, gledanje v ekrane moti tudi naš notranji cirkadiani ritem. Modra svetloba, ki jo ekrani oddajajo namreč zavira porast melatonina, kar vodi v slabši spanec in slabšo regeneracijo skozi noč.

Ogledala

Ogledalo naj bi po feng shuiu prinašalo izjemno negativno energijo in bi ga morali na vsak način odstraniti ali vsaj skriti. Ogledalo po feng shuiu vpliva na slab odnos med partnerjema in slabo zdravstveno stanje.

Zrak in svetloba

Redno zračenje spalnice je tako rekoč ključnega pomena, da ustvarjamo pretok energije Či. Slab zrak ustvarja negativne vibracije in je prav, da ga spravimo iz spalnice. Svetuje se, da svetloba prihaja iz sten in ne iz stropa. Strešnim oknom se je tako bolje izogibati. Okna na stenah pa bodo simbolično poudarila prostor zahajajočega sonca, ki nas pomirja in prinaša prijeten ambient za počitek.

Čistoča

Slab vpliv na človeka ima tudi nered in krama. Izogibajte se nepospravljeni spalnici z veliko krame. Knjige, ki jih trenutno ne berete, raje odnesite v druge prostore. Knjige namreč spodbujajo možgansko miselnost, kar lahko vpliva na slabši spanec.

Prav tako se svetuje, da je prostor pod posteljo odprt in zračen. Če resnično nimate prostora in morate nekatere predmete shraniti pod posteljo, tja pospravite odeje, vzglavnike in odvečno posteljnino. Tako boste spali »na mehkem«. Če na primer pod posteljo hranite kovčke, to po feng shuiu nakazuje, da imate občutek, da ste brez doma in se ves čas nekam selite. Čevlji, pospravljeni pod posteljo, pravijo, da se ves čas gibate, zato bo vaš spanec nemiren.

Ostalo pohištvo, ki po navadi ne sodi v spalnico, naj najde svoj prostor v drugih delih stanovanja. Tako ni smiselno, da v spalnico dajemo delovno mizo in podobno pohištvo. Spalnica je prostor miru in sprostitve ter nič drugega.

Prav tako poskrbite, da boste ustrezno skrbeli za higieno vaše postelje in ležišča. Pri BoxSpring postelji lahko preprosto odstranite prevleko z zadrgo in jo operete v domačem pralnem stroju. Prav tako se svetuje, da redno (vsaj enkrat na dva tedna) perete posteljnino. Redno menjavajte vzglavnik (na 3 leta) in skrbite za čistočo odeje s katero se pokrivate. Nihče med nami si ne želi, da bi spal v okolju polnem hišne pršice in drugih organizmov.

feng shui spalnica boxspring postelja
boxspring postelja feng shui spalnica

Kaj pa barve?

Feng shui veda pa ima svoja priporočila tudi glede izbire barv. Izognimo se rdečim tonom, saj negativno vplivajo na krvni tlak, napeljujejo k agresiji in povzročajo nemir, še posebno v kombinaciji s črno barvo. Načeloma se odsvetujejo vse močne barve, torej pretirano žive barve, predvsem oranžna in rumena. Zaželjene pa so umirjene barve in njihovi odtenki.

Tudi uporabniki BoxSpring postelje se največkrat odločajo za umirjene bež odtenke. Tudi bela barva je precej pogosta. Med materiali oblazinjenja prisegajo predvsem na umetno usnje, pogosto pa se odločijo tudi za žametni pliš. Vsekakor tudi tkanina prinaša marsikatero prednost in občutek domačnosti. Več o BoxSpring posteljah si preberite na www.boxspring.si.

Navsezadnje pa prisluhnite svojim lastnim željam in upoštevajte vsaj en feng shui nasvet. Tistega, ki vam ga spalnica dopušča in ki je vam najljubši. Tako bo energija zares lahko stekla, vi pa boste mirneje spali in se boljše spočili.

Boxspring postelje – bogata izbira modelov. Postelje po meri in brezplačna montaža v Maremico spalnem centru.
Boxspring postelje One - vrhunsko lezisce Maremico.
Boxspring postelje Air - masivne postelje po meri za dovršeno spanje. Maremico spalni center za podporo telesu.

Postelje BoxSpring – zaljubite se v dizajn.

Boxspring postelje – modeli Air. Brezplačna montaža. Maremico spalni center.
Boxspring postelje – eko modeli. Postelje po meri in brezplačna montaža v Maremico spalni center.
Boxspring postelje – modeli Air z žepkom. Postelje po meri in brezplačna montaža v Maremico spalni center.

Spletna stran za delovanje potrebuje piškotke. Nastavitve lahko spreminjate tukaj.