Oblazinjeno pohistvo BoxSpring postelje

Oblazinjeno pohištvo

Skoraj vsak kos pohištva, ki ima prevleko iz tkanine ali usnja, je lahko oblazinjen. Najpogostejši kosi oblazinjenega pohištva so:

 • kavči in sedežne garniture,
 • fotelji in naslanjači,
 • jedilni stoli in klopi,
 • otomani in podstavki za noge,
 • vzglavniki,
 • posteljni okvirji (tako imenovane BoxSpring postelje),
 • barski stoli,
 • pisarniški stoli,
 • ležalniki …

 

Oblazinjenje se lahko uporablja tudi za druge dekorativne predmete, kot so na primer stenske plošče, delilniki prostorov in celo senčila za svetilke. Vendar je postopek oblazinjenja teh predmetov običajno bolj zapleten in lahko zahteva specializirano znanje.

Katere so glavne prednosti oblazinjenega pohištva?

Oblazinjeno pohištvo ima številne prednosti, zaradi katerih je priljubljena izbira za številne ljudi. Tukaj je nekaj prednosti oblazinjenega pohištva:

Udobje: Oblazinjeno pohištvo je na splošno udobnejše od pohištva s trdimi površinami. Oblazinjenje zagotavlja mehkejšo površino za sedenje. Če imate na primer oblazinjeno posteljo BoxSpring, se ne boste nikoli več udarili v trd, lesen okvir.

Slog: Oblazinjeno pohištvo je na voljo v različnih barvah, vzorcih in teksturah, zato boste zlahka našli kos, ki bo dopolnil opremo vašega doma in vaš osebni slog.

Trajnost: Ob ustrezni negi lahko oblazinjeno pohištvo zdrži več let. Visokokakovostni materiali za oblazinjenje so zasnovani tako, da prenesejo obrabo, zato so trpežna izbira za vsakodnevno uporabo.

Prilagajanje: Oblazinjeno pohištvo je mogoče prilagoditi vašim posebnim potrebam in željam. Izberete lahko vrsto tkanine ali usnja ter barvo in slog pohištva, kar vam omogoča večji nadzor nad končnim izdelkom.

Vsestranskost: Oblazinjeno pohištvo se lahko uporablja v različnih prostorih, od dnevnih sob in spalnic do pisarn in čakalnic. Gre za vsestransko možnost, ki se lahko uporablja tudi na različnih kosih pohištva.

Absorpcija zvoka: Oblazinjeno pohištvo lahko pomaga absorbirati zvok, zato je dobra izbira za prostore, ki so običajno hrupni, kot so dnevne sobe ali družinske sobe.

Na splošno je oblazinjeno pohištvo udobna, elegantna in vsestranska možnost za vsak dom ali pisarno. Je trpežno, prilagodljivo in se lahko uporablja v različnih okoljih, zato je odlična naložba za vse, ki si želijo visokokakovostnega pohištva, ki bo trajalo več let.

BoxSpring Fly Nazorjeva Neboticnik par v postelji

Kako sploh izbrati oblazinjeno pohištvo?

Pri izbiri oblazinjenega pohištva je treba upoštevati več dejavnikov, da boste sprejeli pravo odločitev. Tukaj je nekaj stvari, na katere morate biti pozorni:

Trajnost tkanine: Upoštevajte trajnost tkanine, uporabljene za oblazinjenje. Če se bo pohištvo veliko uporabljalo, poiščite tkanine, ki so trpežne in odporne na obrabo. Odločite se lahko tudi za sintetična vlakna ali mešane tkanine, ki so običajno trajnejše od naravnih materialov.

Udobje: Oblazinjeno pohištvo ne sme le dobro izgledati, ampak mora biti tudi udobno. Poiščite pohištvo, ki zagotavlja ustrezno oporo, na primer dobro oporo za hrbet na kavču ali stolu. Oblazinjene postelje pa morajo vsebovati kvalitetno ležišče, ki bo ustrezno podprlo vašo hrbtenico in jo ustrezno razbremenilo na mestih, kjer je to potrebno. Še najbolje, če za svoje spanje izberete ležišče, ki bo »ukrojeno« le za vas – glede na vaše telesne mere, lastnosti, potrebe in želje po udobju.

Čiščenje in vzdrževanje: Pozanimajte se o čiščenju in vzdrževanju izbranega oblazinjenega pohištva. Če imate otroke ali hišne ljubljenčke, izberite tkanine, ki jih je enostavno čistiti ali so odporne na madeže.

Stil: Izberite slog, ki dopolnjuje opremo vašega doma in vaš osebni slog.

Stroški: Oblazinjeno pohištvo je lahko drago, zato razmislite o svojem proračunu in se prepričajte, da boste za svoj denar dobili najboljšo kakovost.

Kakovost: Preverite konstrukcijo in kakovost pohištva. Poiščite dobro izdelane okvirje, trdne spoje in visokokakovostne materiale. Prednost dajte domačim, slovenskim proizvajalcem. Pri njih boste namreč imeli več možnosti prilagajanja in celo obnove pohištva, ko bo le to dotrajano. Spalni center Maremico se na primer lahko pohvali s slovensko proizvodnjo BoxSpring postelje, ki jo kadar koli kasneje lahko pretapicirajo ali obnovijo druge sestavne dele postelje (npr. vzglavno stranico, ležišče, prevleko, itd.).

Velikost: Prepričajte se, da se pohištvo prilega prostoru, ki ste ga načrtovali zanj. Skrbno izmerite prostor in pohištvo, da se bo udobno namestilo in ne bo preobremenilo prostora.

Z upoštevanjem teh dejavnikov lahko izberete oblazinjeno pohištvo, ki ustreza vašim potrebam, je udobno, trpežno in je v vašem domu videti odlično.

Oblazinjeno pohištvo – kateri material izbrati?

Oblazinjeno pohištvo je lahko izdelano iz različnih materialov:

Tkanine: Tkanine so najpogosteje uporabljen material za oblazinjenje. Na voljo so v različnih barvah, vzorcih in teksturah ter so lahko izdelana iz naravnih ali sintetičnih vlaken.

Usnje in umetno usnje: Usnje je trpežen in razkošen material, ki se pogosto uporablja za oblazinjeno pohištvo. Na voljo je v različnih vrstah in obdelavah. Pravo usnje ima svoj značilen vonj, ki ga morate vzeti v zakup, če se odločite za to opcijo. Danes, prav na podlagi vonja in trendov, večina izdelovalcev izbira predvsem umetno usnje za oblazinjeno pohištvo. Oblazinjene postelje na primer, so popolnoma neprimerne za pravo usnje. Vonj po usnju v spalnici je namreč premočan in preprečuje dober spanec in sproščeno vzdušje, ki ga v tem prostoru iščemo. Zato so usnjene postelje po navadi izdelane iz umetnega usnja. Tako je tudi v Spalnem centru Maremico.

Mikrovlakna: Mikrovlakna so sintetični material, ki je zasnovan tako, da posnema videz in občutek naravnih vlaken. Pogosto se uporablja za oblazinjeno pohištvo, ker je mehko, trpežno in enostavno za čiščenje.

Vinil: Vinil je sintetični material, ki se pogosto uporablja kot stroškovno učinkovita alternativa usnju. Je enostaven za čiščenje in vzdrževanje, vendar morda ni tako trpežen kot usnje.

Svila: Svila je razkošna in občutljiva tkanina, ki se uporablja za oblazinjeno pohištvo visokega razreda. Ni tako trpežna kot drugi materiali in zahteva posebno nego.

Volna: Volna je naravno vlakno, ki je mehko, toplo in trpežno. Pogosto se uporablja za oblazinjeno pohištvo v hladnejšem podnebju.

Lan: Lan je naravno vlakno, ki je lahko in zelo zračno. Pogosto se uporablja za oblazinjeno pohištvo v toplejšem podnebju.

Pri izbiri materiala za oblazinjeno pohištvo upoštevajte dejavnike, kot so trpežnost, udobje, enostavnost čiščenja in slog. Vsak material ima svoje edinstvene lastnosti, zato izberite tistega, ki najbolj ustreza vašim potrebam in željam.01

Preverite tudi, kateri material je primeren za katere kose pohištva. Postelje BoxSpring so na primer izdelane iz tkanine, umetnega usnja ali žametnega pliša. Po navadi so barvne palete skrbno izbrane in večkratno testirane, da se material tudi skozi daljša časovna obdobja dobro obnese na izbranem kosu pohištva. Dober proizvajalec vam bo druge materiale odsvetoval še pred samo izdelavo in vam bo pokazal barvne vzorce zgolj kvalitetnih materialov, primernih za izbrano pohištvo.

Kakšen slog izbrati

Oblazinjeno pohištvo se lahko prilega različnim prostorom in slogom, zato je vsestranska izbira za vsak dom. Tukaj je nekaj najpogostejših prostorov in stilov, v katerih se uporablja oblazinjeno pohištvo:

 1. Dnevna soba: Dnevna soba je eden najpogostejših prostorov za oblazinjeno pohištvo. Zofe in fotelji so priljubljena izbira za ta prostor, saj ponujajo udobno sedenje za goste in družinske člane.
 2. Spalnica: V spalnicah se pogosto uporabljajo oblazinjenje BoxSpring postelje, ki krasijo vedno več spalnic v Sloveniji in po svetu. Pri BoxSpring postelji je oblazinjen sam posteljni okvir, ležišče in posteljno vzglavje. Z BoxSpring posteljo Spalnega centra Maremico se na primer pohvalijo znani Slovenci Sara Rutar, Boštjan Romih, Jakov Fak, Monika Tavčar, Mojca Mavec in še številni drugi. V Spalnem centru Maremico je svojo sanjsko posteljo izbralo že več kot 26.000 zadovoljnih uporabnikov.
 1. Jedilnica: Oblazinjeni jedilni stoli so priljubljena izbira za jedilnico, saj nudijo udobje med sedenjem.
 2. Pisarna: Oblazinjeni pisarniški stoli se pogosto uporabljajo v domačih pisarnah in profesionalnih delovnih prostorih, saj zagotavljajo udobno sedenje za dolge ure dela. Za uporabo v pisarni so primerni tudi oblazinjeni fotelji.

Kar zadeva slog, se oblazinjeno pohištvo lahko uporablja tako v sodobnih kot tradicionalnih okoljih. Sodobni slogi se običajno odlikujejo po čistih linijah, preprostih oblikah in nevtralnih barvah, medtem ko tradicionalni slogi pogosto vključujejo okrasne podrobnosti, bogate barve in razkošne tkanine.

Na splošno je oblazinjeno pohištvo vsestranska izbira, ki se lahko prilega številnim različnim prostorom in slogom. Ne glede na to, ali imate raje sodoben ali tradicionalen videz, obstaja možnost oblazinjenega pohištva, ki lahko izpolni vaše potrebe ter izboljša udobje in slog vašega prostora.

Kako trpežno je oblazinjeno pohištvo?

Trajnost oblazinjenega pohištva se lahko razlikuje glede na kakovost uporabljenih materialov, pogostost uporabe in stopnjo nege pohištva. Visokokakovostni materiali za oblazinjenje in načini izdelave lahko ob ustrezni negi zagotovijo pohištvo, ki bo trajalo več let.

Življenjska doba oblazinjenega pohištva se lahko razlikuje tudi glede na to, kako pogosto se uporablja in kako dobro se zanj skrbi. S pravilnim čiščenjem in vzdrževanjem lahko podaljšate življenjsko dobo oblazinjenega pohištva.

Kdaj zamenjati oblazinjeno pohištvo, je odvisno od njegove obrabe. Z ustrezno nego pa lahko veliko ljudi v svojem oblazinjenem pohištvu uživa 10-15 let ali celo dlje, preden ga je treba zamenjati. Vedno lahko pri proizvajalcu tudi preverite ali je izbrani kos pohištva mogoče pretapicirati in mu s tem podaljšati življenjsko dobo. Vse postelje BoxSpring je na primer mogoče obnoviti in v to se šteje tudi pretapiciranje v drugo barvo in/ali material oblazinjenja.

Kako vzdrževati oblazinjeno pohištvo?

S pravilno nego in vzdrževanjem oblazinjenega pohištva lahko podaljšate njegovo življenjsko dobo in poskrbite za njegov najboljši videz. Tukaj je nekaj nasvetov, kako skrbeti za oblazinjeno pohištvo:

Redno sesajte: Redno sesajte oblazinjeno pohištvo, da odstranite umazanijo, prah in ostanke.

POMEMBNO: Uporabite nastavek z mehko krtačo ali ročni sesalnik, da ne poškodujete tkanine ali usnja.

Takoj odpravite razlitje tekočin: Če pride do razlitja tekočin po materialu oblazinjenja, ga takoj obrišite s čisto in suho krpo. Izogibajte se drgnjenju razlitega madeža, saj se lahko razširi. Za čiščenje madeža uporabite blag detergent in toplo vodo, vendar ga najprej preizkusite na neopaznem mestu, da se prepričate, da ne bo poškodoval tkanine.

Pohištva ne izpostavljajte neposredni sončni svetlobi: Neposredna sončna svetloba lahko sčasoma povzroči bledenje in poškodbe oblazinjenega pohištva. Pohištvo hranite stran od oken ali pa uporabite okenske obloge, da preprečite neposredno sončno svetlobo.

Upoštevajte navodila proizvajalca za nego: Preverite proizvajalčeva navodila za nego posameznega kosa oblazinjenega pohištva. V teh navodilih lahko najdete smernice o najboljših metodah čiščenja in nasvete za nego vašega pohištva.

Uporabljajte zaščitne prevleke: Razmislite o uporabi zaščitnih prevlek za oblazinjeno pohištvo, zlasti če imate domače živali ali otroke. Tako lahko preprečite razlitje, praske in druge poškodbe.

Strokovno čiščenje: Razmislite o strokovnem čiščenju oblazinjenega pohištva vsakih nekaj let, zlasti če je v dolgoletni uporabi ali ima madeže, ki jih je težko odstraniti. S strokovnim čiščenjem lahko odstranite umazanijo, madeže in vonjave, ki se lahko sčasoma naberejo.

Z upoštevanjem teh nasvetov za nego lahko poskrbite, da bo vaše oblazinjeno pohištvo videti kar najbolje, in mu na ta način podaljšate življenjsko dobo.

Spletna stran za delovanje potrebuje piškotke. Nastavitve lahko spreminjate tukaj.